Svenska Medalj AB
Foto: The Royal Collections Dept.

Avtal för tillverkning av Konungens medaljer

Kungl. Maj:ts Orden och Svenska Medalj AB i Eskilstuna har tecknat avtal om tillverkning och leverans av
H.M. Konungens belöningsmedaljer
Medaljerna förlänas svenska medborgare för framstående insatser i samhället.

–Vi är väl rustade att möta Hovets högt ställda förväntningar på detta avtal både beträffande produktion och det traditionella hantverket från Myntverkets tid, som krävs för att göra högkvalitativa medaljer, säger Erik Åberg, VD för Svenska medalj AB.

Serafimermedaljen, H.M. Konungens medalj och medaljen Litteris et Artibus förlänas två gånger om året, på Karl-dagen den 28 januari och på Gustav-dagen den 6 juni. Prins Eugen-medaljen utdelas på Eugen-dagen den 5 november och Prins Carl-medaljen utdelas på instiftelsedagen den 1 december.

Sedan 2012 tillverkar Svenska Medalj AB de prestigetyngda Nobelprismedaljerna. År 2011 köpte företaget maskiner och verktyg av Finska Myntverket som då var ägare för dåvarande Myntverket i Eskilstuna när det lades ned efter 1017 år av obruten verksamhet.

MEDALJFAKTA
H.M. Konungens medalj finns i två storlekar, 12:e och 8:e. Den 12:e storleken i guld att bäras i kedja, 12:e storleken i guld att bäras i serafimerblått eller högblått band, 8:e storleken i guld eller silver att bäras i serafimerblått eller högblått band.

Läs mer på denna länk:
Foto: Sveriges Television

Svenska Medalj i Gomorron Sverige

Erik Åberg berättar om Nobelmedaljer.
Alexander Norén pratar med Erik Åberg om Nobelmedaljer.
Se gärna inslaget på SVT Play
Svenska Medalj AB
Foto: Erik Åberg

Mo Yan Nobelpris i litteratur

Peter Englund som vanligt punktlig.
En av bilderna från Svenska Medaljs representant vid dagens tillkännagivande av 2012 års Nobelpristagare i litteratur. Akademiens ständige sekreterare Peter Englund kommer på slaget 13.00 ut och meddelar att den kinesiske författaren Mo Yan får 2012 års Nobelpris.
Svenska Medalj AB
Foto: Svenska Medalj / 25Manna

25-MANNA

Sveriges största orienteringsstafett.
25manna, årets höjdpunkt för Nordens orienteringsklubbar närmar sig med stormsteg och avgörs helgen 6-7 oktober.
Svenska Medalj har åter nöjet att leverera sina tjänster i samband med hektiska helgen. Tävlingen lockar 10.000 orienterare varje år.
Vem ska göra om förra årets överraskande vägval, att springa rätt när täten springer fel?
Världselit, klubbarnas bästa tjejer och killar, garvade veteraner och snabbfotade juniorer måste till för att vinna 25manna.
Foto: Ski Classics

Ski Classics Final

Svenska Medalj levererar medaljerna.
Ski Classics består av sju fantastiska skidevent runt om i Europa. Touren innehåller alla de klassiska långloppen som exempelvis Marcia Longa, Vasaloppet och Birkebeinerrennet.
.

Svensk medaljproduktion räddad

• PRESSMEDDELANDE 29 AUGUSTI 2011 •
Svenska Medalj har köpt delar av Myntverkets maskinpark för medaljproduktion från Myntverket i Finland som i maj inledde förhandlingar med berörda fackliga organisationer rörande nedläggningen av verksamheten vid Myntverket i Eskilstuna.

- Vi bygger en helt ny avdelning för denna produktionslinje. Flytten av maskinerna underlättas av att Svenska Medaljs fabrik redan ligger i Eskilstuna, där Myntverket har haft sin tillverkning. Myntverket i Finland, ägare av Myntverket i Eskilstuna, har varit mycket generösa och behjälpliga i genomförandet av denna affär, tillägger Erik Åberg.

- Vi är nöjda med överenskommelsen som träffats med Svenska Medalj. Myntverket i Finland fortsätter att koncentrera sig på tillverkningen av metallmynt. År 2010 präglades 1,1 miljarder mynt, vilket gjorde Myntverket i Finland till en av världens största exportörer av metallmynt.
Foto: Manu Heiskanen

Stockholms Hantverksförening

Jetong i genuint silver.
Stockholms Hantverksförening har haft samma uppdrag i över 150 år; att värna om hantverks- och småföretagen, att bedriva aktiv näringspolitisk verksamhet, att främja hantverket, yrkesutbildningen och yrkesskickligheten, att förvalta och vårda föreningens tillgångar samt inte minst att främja samarbetet och umgänget mellan medlemmar och branscher. Deras Medalj- och stipendiekommitté delar bland annat ut denna jetong till välförtjänta mottagare.
Foto: Manu Heiskanen

Stockholms Fältrittklubb

Sveriges äldsta ridklubb.
Stockholms fältrittklubb startade 1886 på Prins Carls initiativ med syfte att stärka terrängritt i Stockholmsområdet.
Klubben arrangerade tidigt ridning efter jakthundar, snitseljakter o.dyl. Klubben var ansvarig för arrangemangen av hästtävlingarna vid de Olympiska sommarspelen 1912 i Stockholm.
Klubbens urfäder utgjordes av Prins Oscar, Prins Eugen och Prins Carl samt ett tjugotal officerare i Stockholm och två undersekreterare på Utrikesdepartementet. Prins Carl är avbildad på klubbens minnesmedalj som nu åter är i produktion denna höst i våra lokaler.
Carl von Linné

Svenska Linnésällskapet

Rockslagsmärken till medlemmar.
Svenska Linnésällskapet är en rikstäckande organisation som vill sprida och fördjupa kunskapen om Carl von Linné och hans verk. De vill vårda den linneanska traditionen och på så sätt värna om och väcka intresse för natur och vetenskaplig kultur. För deras medlemmar och anhängare tog de fram ett rockslagsmärke med motiv av blomman - Linnaea borealis.
Märket tillverkades i genuint 925 Sterling silver
Collage från TV3

Stjärnkockarna på TV3 premieras

Svenska medalj levererar medaljer.
Vi har den stora glädjen att få ansvara för framtagning av utmärkelser i samband med TV-programmet "Stjärnkockarna" som produceras för TV3 säsongen 2010.
Svenska Medalj AB
Foto: Manu Heiskanen

Holmen koncernen 400 år

Vi fick uppdraget att leverera jubileumsprodukter.
I samband med Holmen-koncernens 400 - årsjubileum 2009, fick Svenska Medalj uppdrag att ta fram produkter enligt önskemål och idéer.
Bland annat utformade vi en bägare och ljuslykta av mässing, i form av en fingerborg med form och tanke till Holmens egna fingerborgar som tillverkades av dem på 1700-talet.

Bägaren och lyktan har jubileums årtalen ingraverade, och ett sigill i botten.Produkterna levererades förpackade i presentförpackningar av svensk furu med läderdetaljer och träull som utfyllnad.

Även manschettknappar med två olika motiv utformades till koncernen.
Svenska Medalj AB

NEWS valde Svenska Medalj

Titta, vi flyger!
Det nya flygbolaget NEWS Airlines - som betyder mer, än man direkt uppfattar, nämligen: North East West South, gav sitt förtroende till Svenska Medalj som leverantör för uniformsdetaljer.

Alla besättningar och markbaserad personal inom bolaget har snygga uniformer med detaljer producerade av Svenska Medalj.

Flygvingar till kaptensmössor, kavajer och skjortor. Även knappar, namnbrickor, slipshållare, slipsar och scarves bäres av personalen med största belåtenhet.
 
Foto: Manu Heiskanen

Japansk television på besök

Fuji Televison nyfikna på medaljtillverkning.
Under fredagen 7 december fick Svenska Medalj besök av FNNnews, ett av Japans största tvbolag. Intresset för Nobelpriset är enormt i Japan och särskilt när en japan får pris. I år tilldelas priset i medicin Shinya Yamanaka. Priset delas med John Gurdon. Shinya Yamanaka var redan mycket känd i Japan även innan han fick Nobelpriset men nu är intresset större än någonsin.
Besöket resulterade i en reportage från Svenska Medalj och det sändes i nyheterna hos FNNnews under lördagen.

Svenska Medalj - Niklas Qvarnström - Nobel - medalj
Foto: Manu Heiskanen

Besök av Sveriges Radio

Sveriges Radio Sörmland besökte Svenska Medalj
Sveriges Radio Sörmland Ida Lindhagen i samspråk med Niklas Qvarnström om Nobelmedaljen.
Hör på sändningen här.
Nobelmedalj Svenska Medalj Ab
Foto: Manu Heiskanen / © ® The Nobel Foundation

En viktig dag i Svenska Medaljs historia

Första nobelmedaljerna gjorda.
Måndagen 11 juni 2012, var en viktig dag i Svenska Medaljs historia:
De första nobelmedaljerna gjorda av företaget, levererades till Nobelstiftelsen. Varje pristagare har möjligheten att beställa 3 medaljer i förgyllt brons. Många medaljörer vill kunna ställa ut sin medalj på sitt universitet, forskningscentrum eller i hemmet.
Originalmedaljen i 18 k guld blir då lite väl dyrbar och stöldbegärlig för att exponeras på det sättet.

Nobelmedaljen på bild är ett registrerat varumärke som inte får publiceras eller på annat sätt återges utan Nobelstiftelsens, på förhand, skriftliga tillstånd. Läs mer här.
Svenska Medalj AB
Foto: Manu Heiskanen

Samspel mellan natur och människa

Alexander Wilhelm Bergsten pryder plakett.
Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien är en fri och oberoende organisation som arbetar med frågor om jordbruk, trädgårdsbruk, livsmedel, skog och skogsprodukter, fiske och vattenbruk, miljö och naturresurser.

Akademien fyller en viktig funktion i det svenska samhället. Långsiktig och förnuftig hushållning med våra naturresurser är ledstjärnan i vårt arbete. Akademien belyser allsidigt samspelet mellan natur och människa och betonar vikten av denna samverkan för samhällets utveckling. Kort sagt, vi arbetar med frågor som berör alla och som intresserar många!

I akademiens priser ingår bland annat denna plakett som är i silver, delas ut årligen ur Stiftelsen A.W. Bergstens donation, som tillkommit genom testamente 1922 av grosshandlaren Alexander Wilhelm Bergsten.
Svenska Medalj AB
Foto: Manu Heiskanen / Skantzen

Återupplivar Drakbåtsfesten

Sveriges Lions Club i Hallstahammar har tillsammans med Skantzen Brukshotell återupplivat Drakbåtsfesten i Hallstahammar.
Vi tackar för förtroendet att åter leverera våra tjänster till evenemanget.
Svenska Medalj AB
Foto: Manu Heiskanen

Miss ABU

Abu Garcia jubilerade.
Under år 2011 fyllde Abu Garcia i Svängsta 90 år. Vi på Svenska Medalj AB gratulerar och tackar för att vi fick deltaga i firandet på vårt sätt, och ser fram emot 100-årsjubiluemet. En av produkterna som avbildats ovan, har ett nostalgimotiv föreställande Miss ABU, med rötter från åren i företagets yngre år.
Svenska Medalj AB
Foto: Manu Heiskanen / Wikipedia

Svenska Läkaresällskapet

200-årsmedalj
Svenska Läkarsällskapet (SLS) är en ideell, politiskt och fackligt obunden organisation.
Deras huvudsakliga uppdrag är att verka för en bättre sjukvård för dagens och morgondagens patienter.
SLS premierar medlemmar med stipendier och medaljer. Bilden visar sällskapets 200-års medalj i brons, vars åtsida är avbildad med Läkaresällskapets hus i Stockholm, en klenod i svensk arkitektur. Huset utformades in i minsta detalj i den jugendstil som var högsta mode runt 1900-talets början. Klara Kyrka kan ses ifrån restaurangens fönster.
Foto: Manu Heiskanen

Volvo premierar sina medarbetare

Svenska Medalj stolt leverantör
Volvo Construction Equipment premierar medarbetare med rockslagsmärken i 18 K guld.
Svenska Medalj AB har åter nöjet att leverera dessa exklusiva rockslagsmärken.
Ett snyggt litet och diskret konturerat märke Volvo, monterad med klassisk rockslagsnål i 18 karat guld ger mottagaren en känsla av uppskattning.
Svenska Medalj AB
Ostindiefararen

Svenska Medalj levererar minnen

Jetonger till Ostindiefararen Götheborg.
På Ostindiefararen Götheborg inleddes festligheterna inför Kronprinsessan Viktorias och prins Daniels bröllop.
På kvällen 16 juni var hela Kungafamiljen inbjuden till skeppet tillsammans med Sveriges alla landshövdingar samt tre personer från varje län. Menyn var komponerad och tillagad av Sveriges främsta kockar med ledning av Leif Mannerström.
Alla inbjudna fick som minne en jetong tillverkad av Svenska Medalj.
Kungafamiljens jetonger tillverkades i förgyllt 925 Sterling silver
Svenska Medalj AB

Öhlins Award

Öhlins premierar sina återförsäljare
Bil-och MC-delsföretaget Öhlins premierar sina återförsäljare med awards tillverkade av Svenska Medalj AB.Skylt i borstad metall med budskap i svart.
Monterad på en äkta ekplatta.
Foto: Erik Åberg

Svenska Medalj har flyttat till nytt Showroom

Endast 200 meter från det förra
I början av juni flyttade Svenska Medaljs Stockholmskontor in på entréplanet på Årstaängsvägen 1 A, Liljeholmen.
Det är bara 200 meter från det gamla men lite mer utrymme ger fina möjligheter att exponera våra produkter.
I anslutning till showroomet finns både café och restaurang.
Parkeringsmöjligheterna är väldigt goda och vi hälsar alla våra gamla och nya kunder välkomna.
Kontakta gärna Erik Åberg för en närmare presentation av våra produkter.
Du finner honom på 08 - 545 33 03.
Svenska Medalj AB - Vista
Svenska Medalj AB

VISTA - Volvo Car Corporations egen utmärkelse

Volvo Personvagnar premierar
VISTA betyder Volvo International Service Training Award, och delas ut vartannat år till det skickligaste och mest serviceinriktade personerna inom Volvo World Wide.

Vi har den stora glädjen att få ansvara för framtagningen av dessa utmärkelser, som inte bara är eftertraktade i den egna koncernen, utan har blivit ett begrepp i branschen.

Pristagarna erhåller dels ett personligt erkännande i form av en gedigen medalj med blå-gult band, och dels erhåller de premierade serviceanäggningarna ett erkännande i form av en träplakett med infälld jetong. Båda med VISTA-symbolen i form av en glob.
 Foto: Robin Haldert/Scanpix

Nobelmedaljer präglas med perfektion

SVT Nyheter med fina bilder.
"En väldigt stor ära" Perfektion - och tradition. In i minsta detalj. Att prägla de medaljer som delas ut till Nobelpristagarna låter sig inte göras i en handvändning.
Läs mer här på SVT Nyheter
Foto: Eskilstuna Kuriren

Nobelglans i medaljfabriken

Hos Svenska medalj tillverkas dyrgriparna.
Just nu pågår förberedelserna inför tillverkningen av årets nio mest prestigefyllda medaljer. Pristagarnas namn har offentliggjorts och hos Svenska medalj väntar företaget på att sätta igång med tillverkningsprocessen.
Läs mer här!
svenskamedalj
Foto: Manu Heiskanen / © ® The Nobel Foundation

Nobelmedaljerna ska åter tillverkas i Sverige

Nobel Medal contract awarded to Svenska Medalj AB.
–Det är utomordentligt glädjande och en stor ära att vi fått Nobelstiftelsens förtroende att tillverka medaljerna, säger Erik Åberg, VD för Svenska Medalj AB i Eskilstuna.– It is indeed a great honour that the Nobel Foundation has considered us with the trust of producing these medals of international fame, says Mr Erik Åberg, Managing Director of Svenska Medalj AB

Läs mer här <

Read more here!

Nobelmedaljen på bild är ett registrerat varumärke som inte får publiceras eller på annat sätt återges utan Nobelstiftelsens, på förhand, skriftliga tillstånd. Läs mer här.
Svenska Medalj AB
Foto: Manu Heiskanen

För nit och redlighet i rikets tjänst

Premieringsmedaljer i guld.
Innan den senaste upphandlingen av medaljen "För Nit och Redlighet i rikets tjänst" var avslutad, levererade Svenska Medalj i december 2011, ett antal kvalitetsmedaljer till myndighet i Stockholm.
Foto: Manu Heiskanen

Träffsäker

Medalj för Europa Cup i skytte.
Medalj för Europa Cup i skytte - Eskilstuna Skytteförening.
Svenska Medalj AB
Foto: Manu Heiskanen

Upptäcksresande

Johan August Wahlberg.
Johan August Wahlbergs porträtt finns präglat på medaljen som Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi (SSAG) årligen delar ut tillsammans med stipendier. Johan August Wahlberg är känd för sina Afrikaresor under 1800-talet och blev postumt invald i Kungliga vetenskapsakademien då han samma år, tyvärr avled i samband med en elefantjakt på den afrikanska kontinenten.
Foto: Stockholm Öl & Vin AB

Stockholm Beer & Whisky Festival

Tjugonde året i rad.
Den årliga mässan " Stockholm Beer & Whisky är snart igång igen. År 2011 är det den tjugonde i ordningen, och slår i år alla tidigare rekord, med fler utställare och produkter än någonsin tidigare. Svenska Medalj levererar åter igen bland annat medaljer, rockslagsmärken och bordsstandar.
Svenska Medalj AB
Foto: Manu Heiskanen

Ombyggnation

Kreativitet i köket.
Under pågående renoveringar och omstruktureringar av våra lokaler i Eskilstuna flödade kreativiteten till. Personalen ratade standardbeslag från IKEA, och gjorde egna.
Alla skåp och lådor är numera smyckade med äkta svensktillverkade beslag i form av olika medaljer i oxiderad bronsfinish. Eskilstunakvalitet!
Svenska Medalj AB
Foto: SF

Svenska Medalj i filmbranschen

VIP-gäster fick myntförseglade inbjudningar.
AB Svensk Filmindustri (SF) och Gamla Filmstaden (GF Studios) välkomnade sina gäster till galapremiären med myntförseglade inbjudningskort.
Svenska Medalj AB fick uppdraget att leverera dessa mynt. Myntets åtsida var präglad i profil på Baltzar von Platen - initiativtagare till Göta Kanals bygge under 1800-talet. I omskrift runt profilen ett av hans välkända citat:" Du kan vad du vill, och när du säger att du inte kan, vill du inte."
Svenska Medalj AB - Medalj
Foto: Manu Heiskanen

Produkter för Dansbandskampen i SVT

Svenska medalj levererar medaljer och rockslagsmärken.
Tillsammans med event- och tv-produktionsbolaget Baluba, producerades medaljer och rockslagsmärken för programserien "Dansbandskampen" säsongen 2009.
Svenska Medalj AB

Prestigefyllt uppdrag från Skyways

Flygbolaget Skyways byter logotyp och grafisk profil som kommer att användas i hela verksamheten.
Införandet av en ny logotyp är en del av Skyways varumärkesbyggande och markerar en kraftsamling för framtiden där Skyways ännu tydligare kommer att markera sin närvaro.

Den nya logotypen står för en modernisering, samtidigt som den knyter an till de värden som Skyways vill stå för – ett tryggt, säkert, oberoende regionalt flyg med bas i propellerflyg. Där dessutom propellern är miljövänligare.

Svenska Medalj har fått uppdraget att med utgångspunkt från den nya logotypen designa och tillverka samtliga identitetsskapande uniformsaccessoarer. Huvudnumret är naturligtvis vingarna, men uppdraget innefattar även knappar, namnskyltar, slipshållare, bälten, hårspännen, scarveshållare och crew-tags.
Svenska Medalj AB

Tre Kronor – Världens äldsta statssymbol

Historien om Sveriges riksvapen Tre kronor är minst sagt spännande! Från ett väl dokumenterat fynd i Avignon, Frankrike, vet vi att de tre kronorna användes som svensk rikssymbol år 1336, men redan 75 år tidigare fanns de på mynt från Sverige. Från tiden då Magnus Ladulås regerade, d v s 1200-talet, finns tre kronor avbildade som rikssymbol och därefter har kungarna Magnus Eriksson och Albrecht av Mecklenburg använt dessa som symboler för Sverige och den svenska kungamakten. I den tyska staden Kölns enorma katedral finns relikerna efter de tre vise männen eller heliga tre konungar, som de också kallas, bevarade.

Man vet att dessa tre guldskrin från början var försedda med kungakronor i rent guld. Våra historiker tror att den med tiden alltmer fromme Magnus Ladulås som tecken på sin vallfärd till Köln tog de tre kronorna som sitt vapen. De tre kronorna fanns dock redan under 1100-talet, då som symbol för Fadern, Sonen och den Helige Ande.
Moderna historiker hävdar att de första svenska kungarna och den framväxande kristendomen tog hjälp av varandra för att skaffa sig makt över det landområde som senare kom att kallas Sverige.

Det svenska riksvapnet Tre Kronor har använts som symbol i obruten följd fram till våra dagar och är idag världens äldsta, i fullt bruk använda statssymbol.

Vårt företag har erhållit ett särskilt tillstånd (VAD 2005/156)att använda det svenska riksvapnet Tre Kronor på våra smycken och accessoarer, något som vi är mycket stolta och glada över.