top of page

NOBELMEDALJEN

-

2016 års medalj i litteratur tillverkas - Bob Dylan

Foto: Manu Heiskanen, Svenska Medalj AB

® © Nobelstiftelsen

Nobelprisets medaljer är registrerade varumärken av Nobelstiftelsen. Den 30 maj 2012 tillkännagavs att Svenska Medalj AB i Eskilstuna, fått i uppdrag att tillverka de fem svenska nobelmedaljerna. Dessförinnan tillverkades de av Myntverket i Eskilstuna från 1902 fram till 2010 då Myntverket lades ned. 2011 tillverkade norska Myntverket i Kongsberg samtliga medaljer inklusive fredspriset för det året.

Varje medalj har en bild av Alfred Nobel i vänster profil på åtsidan. Medaljerna för fysik, kemi, fysiologi eller medicin och litteratur och har identiska åtsidor som visar Nobels bild samt hans födelse- och dödsår. Nobels porträtt visas också på åtsidan av fredsprisets medalj och medaljen för ekonomipriset men med något annorlunda formgivning. Till exempel är pristagarens namn ingraverat på kanten av medaljen för ekonomipriset.

Se filmen om hur Nobelmedaljerna tillverkas av vår Niklas Qvarnström.         Inspelad av SVT 2014

Alla medaljer gjorda före 1980 präglades i 23 karat guld. Sedan dess har de präglats i 18 karat grönt guld, en legering av 750 delar 24 karat guld och 250 delar finsilver. Medaljerna förgylls sedan med 24 karat guld. Vikten på varje medalj är cirka 175 gram och Ekonomiprismedaljen väger ca 185 gram. Diametern är 66 millimeter och tjockleken varierar mellan 5,2 millimeter och 2,4 millimeter.

Medaljkonstnären Erik Lindberg har gjort tre olika medaljerna för de i Sverige utdelade priserna. Gustav Vigeland har gjort den medalj som åtföljer Fredspriset. De svenska medaljerna har på frånsidan (baksidan) inskriften "Inventas vitam iuvat excoluisse per artes"  (Lyckligt när människans liv uppfinnarens bragder förädla). På Fredsprismedaljen står "Pro pace et fraternitate gentium"  (För fred mellan folken och deras förbrödrande).

bottom of page