FÖR NIT OCH REDLIGHET I RIKETS TJÄNST

Arbetstagare som jobbat statligt under minst 30 år kan tilldelas utmärkelsen "För nit och redlighet i rikets tjänst", NOR. Medaljen kallas ibland även GMnor och är präglad i 23 karat guld. Klicka här om du vill ladda ner ett produktblad som PDF.


Så här beställer du NOR:

  1. Medaljen kan endast beställas av godkänd myndighet, tala med din arbetsgivare 

  2. Klicka här för att ladda ned beställningsformuläret (Word-fil). 

  3. Fyll i alla uppgifter direkt i formuläret

  4. E-posta sedan formuläret (i Word-format) till oss på adressen nor@svenskamedalj.se

Förutom själva NOR-medaljen kan du även beställa en miniatyrmedalj att bära i mindre formella sammanhang i antingen 18 karat guld eller förgyllt silver i vår webbutik. Även ett släpspänne finns att beställa för att bäras med civil eller militär uniform. 

NOR-ask.png
NOR-medalj2019-herr.png
NOR-medalj2019-dam.png
NOR-medalj2019-herr.png

En medalj med inskriptionen ”Hedersbelöning för nit och redlighet i rikets tienst” föreslogs år 1803 av Generaltullarrendesocieteten som belöning för tulltjänstemän. Den godkändes av Kungl. Maj:t den 20 maj samma år, men den första kända utdelningen skedde först 1830. Då som en silvermedalj av 8:e storleken.

Den 1 juli 1947 fastställdes att medaljen endast skulle delas ut i guld av 6:e storleken. Tidigare hade den funnits i fyra olika storlekar varav tre av guld och en av silver. Genom ordensreformen 1973 beslutade riksdagen att medaljen skulle vara den enda utmärkelsen att utdelas för statlig tjänst.

Medaljen präglas i 23 karats guld och väger 11 gram. Kronan tillverkas i 18 karats guld  och väger 3 gram. Totalt väger medaljen 14 gram och har en diameter av 27,5 millimeter (”6:e storleken” enligt den Berchska skalan). Den är krönt av en kunglig krona och bär den regerande monarkens bild. Medaljen bärs på vänstra delen av bröstet i ett 28 millimeter brett, blått band med gula kanter. Bandet är för herrar rakt, för damer en rosett.