top of page

FÖR NIT OCH REDLIGHET I RIKETS TJÄNST

Arbetstagare som jobbat statligt under minst 30 år kan tilldelas utmärkelsen "För nit och redlighet i rikets tjänst", NOR. Medaljen kallas ibland även GMnor och är präglad i 18 karat guld. Klicka här om du vill ladda ner ett produktblad som PDF.


Så här beställer du NOR:

  1. Medaljen kan endast beställas av godkänd myndighet, tala med din arbetsgivare 

  2. Klicka här för att ladda ned beställningsformuläret (Word-fil). 

  3. Fyll i alla uppgifter direkt i formuläret

  4. E-posta sedan formuläret (i Word-format) till oss på adressen nor@svenskamedalj.se

Förutom själva NOR-medaljen kan du även beställa en miniatyrmedalj att bära i mindre formella sammanhang i antingen 18 karat guld eller förgyllt silver i vår webbutik. Även ett släpspänne finns att beställa för att bäras med civil eller militär uniform. Notera att även om du valt en annan gåva än medaljen så har du ändå rätt att bära miniatyrmedaljen.

NOR.png
NOR-medalj2019-herr.png
NOR-medalj2019-dam.png
NOR-medalj2019-herr.png

En medalj med inskriptionen ”Hedersbelöning för nit och redlighet i rikets tienst” föreslogs år 1803 av Generaltullarrendesocieteten som belöning för tulltjänstemän. Den godkändes av Kungl. Maj:t den 20 maj samma år, men den första kända utdelningen skedde först 1830. Då som en silvermedalj av 8:e storleken.

Den 1 juli 1947 fastställdes att medaljen endast skulle delas ut i guld av 6:e storleken. Tidigare hade den funnits i fyra olika storlekar varav tre av guld och en av silver. Genom ordensreformen 1973 beslutade riksdagen att medaljen skulle vara den enda utmärkelsen att utdelas för statlig tjänst.

Medaljen präglas i 18 karats guld och väger 14 gram och har en diameter av 27,5 millimeter (”6:e storleken” enligt den Berchska skalan). Den är krönt av en kunglig krona och bär den regerande monarkens bild. Medaljen bärs på vänstra delen av bröstet i ett 28 millimeter brett, blått band med gula kanter. Bandet är för herrar rakt, för damer en rosett.

bottom of page